skip to Main Content
+32475907900 info@wtczolder.be

Roger Schillebeeks, een jonge wijkmeester fietste iedere dag voor dag en dauw een behoorlijke rit door de Antwerpse Kempen. Meteen het signaal dat er voor zorgde dat hij van het bestuur van de KWB Zolder de opdracht kreeg te starten met een fietsclub. 23 mei 1976, eindelijk was het zover, de grote dag, de eerste rit: Naar Scherpenheuvel……. Drie deelnemers: Jef Meykens en zijn collega op de mijn ( met vrouwenfiets, uit Houthalen), en de begeleider Roger…….de hoge verwachtingen werden meteen de kop ingedrukt.

Nieuwe poging in juni. Drie zondagen, verzamelen om 9.00 uur aan de kerk, en ja, gemiddeld tien fietsers per rit. We waren vertrokken. Na het grote verlof opnieuw gedurende twee maanden, drie zondagen per maand fietsen. De eerste zondag van de maand kon niet want dan was het wijkmeestersvergadering. In april 1977 ging het eerste volle seizoen van start. Verzameling onder de kerktoren, onze kapelaan met de kwispel om ons te zegenen en dan, samen met 15 fietsers de baan op. 

We waren vertrokken. Iedere zondag een rit van bijna 60 km. met fietsen waaraan iedereen wat gesleuteld had zodat ze min of meer in orde waren. Toch waren er weinig ritten zonder lekke band of een ander probleempje. Naarmate het seizoen vorderde kwamen er fietsen die iets weg hadden van een koersfiets en al met 3 versnellingen. 

Dit is blijven groeien. Het aantal deelnemers steeg, de ritten werden langer, de fietsen werden beter, er kwam een fietsboekje met het rittenschema zodat we wisten welke rit ons te wachten stond, iedereen kreeg zelfs een truitje van de BAC, er werd gezorgd voor een verzekering en de verantwoordelijke werd Louis Vanoppen omdat Roger ondertussen voorzitter werd van KWB Zolder Centrum en daardoor niet altijd kon deelnemen.

In 1980 de kroon op het werk, een rit naar Banneux: 175 km. De rest van het gezin kon mee met de bus, samen met de zieken. Gevolg, voldoende deelnemers voor 2 bussen. In Banneux kregen de fietsers bij aankomst een lokaal ter beschikking en werden met veel liefde in de watten gelegd. Samen nog de H. Mis mee vieren, nog een beetje eten, een dikke pakkert van de vrouw en dan “ tot straks, thuis, en ziet dat ge voorzichtig zijt.” Maar ze mochten gerust zijn, Hugo en Miet waren er bij met de volgwagen met fruit en drank om bij te tanken en enkele reserve tubes.

De KWB fietsclub bleef groeien in aantal fietsers en er was ondertussen een werkgroep die zorgde voor een prima organisatie, een fietsuitrusting van De Tuinvriend, een startvergadering een klassement op basis van het aantal deelnames, een feest bij de afsluiting van het seizoen en vooral iedere zondag voor 12.00 uur terug thuis, want in tegenstelling tot andere clubs werd een rit niet afgerond aan een café maar wel “thuis”.

Door het vergroten van de groep en het verschil in leeftijd werd de groep opgesplitst .De snelle mannen vertrokken  een half uur vroeger en reden om en bij de 100 km met wat meer hoogtemeters.. De tweede groep die ook enkele dames telde beperkte zich de eerste jaren tot 60 km. per rit en verzamelden ’s morgens in het salon van Louiske . Maar de afstand groeide tot 75 km en nog later tot 90 kmper rit.

Ondertussen bestaat de club al 44 jaar en ook hier heeft de leeftijd zijn rol gespeeld. Er kwamen te weinig jongeren bij met als gevolg dat groep 1 en 2 terug samen  rijden, ritten van ongeveer 100 km. Terwijl een vijftal ouderen, groep 3, tot 60 km. per rit fietsen. Ondertussen is er ook al gedurende een aantal jaren een groep dames actief die de kilometers niet schuwen en pas omstreeks 12.30 uur thuis komen in de hoop dat de mannen het middagmaal al klaar maakten.

De voorzitters van de club volgden elkaar ook op. Van Roger ging het naar Louis Vanoppen dan Lucien (van Louike) Vanderhoeydoncks, vervolgens Willy Vanhoudt, en daarna en nog steeds Hilven Ronny. Als rode draad doorheen al de jaren is er de penningmeester Valere Maes en  rittenverkenner Elie Tiri . Voor de dames zwaait Marita Maes samen met Annie Vranken de scepter. Samen met nog enkele gegadigden vormen zij samen met de mannen het bestuur van de fietsclub.

In de loop der jaren werd er in de club nog een hele rits aan initiatieven genomen.

Zo was door de regelmaat van het fietsen de kleding zowat om de vijf jaar aan vernieuwing toe. Doorheen de jaren kregen wij hierbij hulp van een aantal sponsors. Als hoofdsponsor hadden we bij aanvang in beperkte mate de BAC, later voor een volledige uitrusting de Tuinvriend,Vanluydt, Verboven en Energiecomfort. De kostprijs van de kleding lag echter zo hoog dat de fietsers zelf nog een deel moesten bijleggen en een verbintenis aangingen met de club.

In Heusden-Zolder waren er veel fietsclubs. De gemeentelijke sportraad nam het initiatief ieder jaar een fusiesterrit te laten organiseren door één van de clubs, dus ook de KWB fietsclub van Zolder Centrum. De laatste jaren nam de sportraad zelf het initiatief maar is ondertussen gestopt.

Ook voor de fietsclubs van de KWB Limburg werd er door onze club gestart met een provinciale happening. Omwille van de te grote afstanden naar het organiserende dorp stopte het na enkele initiatieven.

Een fietsseizoen loopt van maart tot oktober. In de winter wordt nog iedere zondag om 9.30 uur vertrokken voor een vrije rit voor gegadigden.

21 juli en 15 augustus werd er een langere rit met begeleiding van een volgwagen gereden met een versnapering onderweg.

Er was ook ieder jaar een gezinsfietsdag zodat de dames ook mee konden genieten. Happen en trappen was ondermeer zo een initiatief.

Regelmatig worden er ergens in Limburg speciale ritten georganiseerd zoals bijvoorbeeld de Marc Wauters classic. Hieruit worden ook enkele ritten die goed ogen uitgepikt.

Maar de mannen hadden nog meer in hun marge. Ze wilden ook nog iets met meer hoogtemeters op hun palmares.

1996: Een eerste tweedaagse naar Butgenbach. 170 km. Met de fiets heen, ginder overnachten en de dag nadien 135 km. terug met de fiets. Iedereen hielp iedereen om er iets moois van te maken.

1998: Tweedaagse naar Ouwegem. Ook weer met de fiets naar ginder, 180 km..Zondag voormiddag een fietstocht over de heuvels in de omgeving. Namiddag een wandel zoektocht en s’ avonds terug huiswaarts met de bus.

2001: 25 jaar fietsclub. Tweedaagse in Oudenaarde met goed georganiseerd vervoer naar ginder en terug. Ginder in 3 ritten alle bekende en minder bekende heuvels van de Vlaamse Ardennen beklommen. Maar de zaterdagavond toch nog fit genoeg voor een disco avond.

2004 : Wandel en fietsweekend tijdens een verlengd weekend. Samen met de vrouwen met de bus  voor 3 dagen naar de Vogezen. De mannen konden hun klimtalent testen in de prachtige bergstreek. De vrouwen deden ondertussen uitstapjes met de bus en wandelingen in de prachtige omgeving.

2015 : Fiets en wandelweekend in Massembre. 3 dagen fietsen in de Ardennen met hoogtemeters in overvloed, niet alleen voor de mannen maar ook de vrouwen die ondertussen ook hun fietsclubje hadden. Voor  de mannen en vouwen die niet mee fietsten waren mooie uitstapjes voorzien.

2016: 40 jaar fietsclub. Er werd niet alleen duchtig gefeest. Er was andermaal een weekend in de Ardennen. De mannen en vrouwen die fietsten beklommen een aantal hellingen van Luik- Bastenaken- Luik en een rit rond de Rhursee. De anderen deden wandelingen in deze prachtige omgeving.

Een belevenis waar de deelnemers nog steeds met enige trots op terugkijken.

Het 40-jarig bestaan ging ook niet ongemerkt voorbij. Een groots opgevat feest in de Klimroos met een schets van de geschiedenis in woord en beeld, ontspanning en het lauweren van de fietser die de voorbije 40 jaar het grootst aantal ritten fietste in clubverband. De winnaar werd André Vanoppen.

Omdat fietsen in groep niet zonder risico is werd niet alleen veel aandacht voor veilig fietsen maar ook voor een goede en liefst niet te dure verzekering gezorgd. Daarom werd er van de verzekering van KWB Falos overgeschakeld naar de verzekering van de Vlaamse Wielrijdersbond die meer voordelen biedt. Daardoor draagt de club nu de naam van WTC Zolder-centrum.  Wat niet belet dat we met fierheid terugblikken naar wat we in die 44 jaar realiseerden, hoeveel gewone werknemers dank zij de KWB fietsclub de liefde voor het fietsen ontdekten.

Roger Schillebeeks

Back To Top